Tamarynd
Kontakt
- Stanowisko:
- Nazwa naukowa: Tamarindus indica
-
Obraz dzięki: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen
Licencja: Public Domain
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koeh-134.jpg
-
Rodzaj: Fabaceae
-
Największa produkcja: Indie, Stany Zjednoczone
Łącza
Dodatkowe informacje
-
Owoce tamaryndów to duże strąki zawierające w środku mięsistą pulpę i nasiona. Zwane są także indyjskimi daktylami i są ulubionym pożywieniem małp. Są jadalne na surowo. Z dojrzałych owoców wykonuje się orzeźwiające napoje aguas frescas (młode owoce są bardzo kwaśne, a starsze słodsze). Miąższ młodych owoców jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej.
Pulpa otrzymywana z owoców jest używana do domowego farbowania odzieży, kocy, kilimów, a także do odbarwiania jedwabiu z niebieskiego koloru na zielony i do wybielania liści palmowych, z których następnie wytwarza się liczne przedmioty codziennego użytku.
Z nasion tamaryndowca wytwarzana jest biżuteria. Otrzymanego z nich proszku używa się do utwardzania tkanin (ma podobne, ale lepsze własności, niż krochmal). Oleju z nasion używa się jako pokostu.